Bahar Temizliği

Bahar temizliği , Evde daha az vakit geçirdiğimiz ışıltılı yaz aylarında bitmek üzere. Ev sıcaklığına geri dönmek üzereyiz, peki o bizi ağırlamaya gerçekten hazır mı?

Mevsimler değişirken , havalar daha da soğumadan üzerimize ağırlıklar çökmeden bahar temizliği zamanı gelip de geçmeden camları açıp yatak odamızı taze havayla doldurmak, köşe bucak demeden odaları tozdan kirden arındırmak hem evimizi hem de sizi yenileyecek.

Bahar temizliği eski bir adet yada eski bir adet değil, artık kolları sıvama zamanı!

Fikir olarak ne kadar hoşumuza gitse de itiraf edelim çok azımız tüm bir gününü temizlik yapmaya ayırmaya heveslidir. Bahar temizliğini günlere böleceğiniz gibi, size yardım edecek arkadaşlarınızı yada aile bireylerinizi de bu aktiviteye dahil edebilirsiniz.

Neler Yapılmalı?

Bahar temizliği rutin temizlikten ayıran fark, bahar temizliğinin evde en ücra köşelere kadar ulaşma operasyonu olmasıdır. Evdeki her eşya yerinden kaldırılıp temizlenmezse o temizlik bahar temizliği olmaz. Rutin temizliğiniz de , banyo ve mutfağa gösterdiğiniz ekstra özeni bahar temizliğinde evin her köşesine göstermeniz lazım. Halılar temizlenecek, koltuk takımları elden geçecek ve duvarlar silinecek. Dolaplarda yazlık- kışlık giysi değişimi yapılacak. Artık işimize yaramayan her şey atılacak. Kısacası, ev ufukta görünen kış günlerine hazır olacak.

Evinizin doluluğu veya büyüklüğüne göre belki de bir güne sığmayacak bu iş için hafta sonunuzu ayırmanız gerekecek, evinizin temizlik sonrası hali için ödenebilir bir bedel olduğunu düşünmekte haklıyız sanırım. İşlenmiş perdelerin, lekeli camların, her açık camdan içeri sızıp tüm köşelere dolmuş olan tozların ağırlığını üzerinde taşıyan evinizde derinlemesine temizlik yapmamak olmaz. Mis kokulu bahar temizliğine hazırlanmak ve evi köşe bucak temizlemek için ise iyi organize olmak şart.

 

Bahar Temizliği

Başlarken…

Bahar temizliğine başlamadan önce plan yapın. İşe nereden başlayacağınızı bilmek size kolaylık sağlayacağından yapacağınız işi bölümlere ayırın. Ardından temizlik malzemelerinizi, toz bezlerinizi ve temizlik için kullanacağınız aletlerinizin durumunu kontrol edin ki temizlik esnasında eksik kalan malzemeler işinizi yarıda bırakmasın canınızı da sıkmasın. Bu sebeple ne kadar her şey hazır gibi görünse de kendinize bir alışveriş listesi hazırlayın.

Eğer eviniz dağınık bir halde ise önce onu toparlayın. Dağınık ev sizi daha fazla yoracak , işe başlama hevesinizi kıracaktır. Halıları temizleyip kaldırın bunun için modern halı yıkama makinelerinden birine sahipseniz işiniz çok kolay, yoksa halı yıkama merkezlerinden yardım alabilir, yada halı yıkama deterjanları yada sabunlu suya başvurabilirsiniz. Rahat manevra imkanı kazanmak için ayak altındaki saksıları , vazoları, kırılacak eşyaları bir kenara toplayın. İşe başlamadan önce balkonları da hızlıca yıkayın, böylelikle yıkayacağınız halıları kurutacak yada eşyaları ayak altından uzaklaştıracak temiz bir alana sahip olun.

Peki bahar temizliğinde evin hangi bölümünden başlamalı? Tabi ki istediğiniz yerden başlayabilirsiniz. Genellikle en büyük genişliğe sahip olan salondan başlandığı için biz yazımıza o sırayla devam ediyoruz. Sürekli kullanacağınız ve temizlik aletlerinizi götürüp getireceğiniz, evin en çok ve en çok çabuk kirlenen bölümü olan banyoyu ise en sona bırakabilirsiniz. Hangi odadan başlarsanız başlayın, ilk yapacağınız şey o odaya ait olmayan ne varsa dışarı çıkarmaktır. Etrafı toplarken gözünüze batan, sevmediğiniz, kullanmadığınız veya eskimiş ne varsa, bir giysi yada vazo… Kutulara doldurmaya başlayın ve bu hafifleme fırsatını kaçırmayın.

Yaşam Alanı ve Salonda Temizlik

Bahar temizliği, Oturma odası yada salon bahar temizliğini ortaya çıkaran mekanlardır. Bütün ailenin beraber zaman geçirdiği bu odalar, evin en çok kirlenen ve en sık temizlenen yerleridir. Temizliğe başlamadan önce , genellikle dağınık olabilecek bu odaları düzenlemekte fayda var. İşi eğlenceli hale getirmek için ise enerjik müziklerin her zaman etkili yardımcılar olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatalım.

İşe salondan başladınız. Perdeler doğruca makinaya gitti. Onlar yıkanırken camları ve pencere çevresindeki duvarları sildiniz. Perdeleriniz eğer astarlıysa kuru temizlemeye çoktan verdiniz, çünkü biliyorsunuz ki farklı kumaşlar yıkama sırasında çekebilir. Perdelerinizi kendiniz yıkadığınızı varsayarsak, cam ve pencerelerle işininiz bittiğinde perdelerinde yıkanması bitmiş olacaktır. Kırışmadan önce perde ve tüllerin asılmasını sağlayın.

Yemek masası, kitaplıklar ve raflar gibi ahşap yüzeyleri temizlerken sulandırılmış deterjan ve emdirilmiş nemli bir bez kullanın, durulayın ve parlatın. Ahşap zeminler de aerosollü balmumu işinize yarayacaktır. Hassas ahşaplarınız yoksa mobilyaları sabunlu suyla da temizleyebilirsiniz. Ahşap üzerindeki lekeleri ise saf temizlik ürünleriyle temizlemenizde fayda var.

Duvarların ve kendinize güveniyorsanız tavanların temizlenmesi , yine zaman harcayacağınız bölümlerden biri olacaktır. Deterjanlı bir bezle duvarlarınızı temizleyebilirsiniz. Koltuk takımlarınızı ise silerken zarar görmemeleri için hafif deterjan, ama yoğun emek harcamalısınız. Eğer takımlar açık renkteyse daha çok kir gösterecektir, isterseniz kılıf kullanarak bu dertten kurtulabilirsiniz. Siz etrafı tozdan arındırırken bir yandan da yatak örtüsü , masa örtüsü, yastık kılıfları ve havlular gibi ev tekstiline dair ne varsa atın makinaya, sizinle aynı anda o da çalışsın. Yüksek hacimli bir çamaşır makinanız varsa bu işler gerçekten çok pratik bir hal alacaktır.

Toz almak, süpürmek ve silmek kısımları kesinlikle en detaylı kısımlardır. Hepimizin evinde ne zamandır temizlemeyi planladığımız ama bir türlü kolları sıvayıp da girişmediğimiz bazı köşeler vardır; kütüphanenin üstü, buzdolabının içi yada yatağın altı gibi. Uzun zamandır aklınızı kurcalayan bir yer varsa, şimdi tam zamanı. Bu el değmemiş köşeyi aklınızdan çıkarın.

Bu arada unuttuğunuz bir şeyler var sanırım. Dairenizin her yerinin gereksiz malzemelerle veya artık ihtiyaç duymadığımız fazlalıklarla dolduğunu buradan bile görebiliyoruz. Birkaç hatırlatma yapmak zorundayız. Eski günlerin hatırına sakladığınız onlarca hatıradan kurtulun.

Kimse bu kadar aynıyla yaşamak istemez. Hafızanız size yeter. Dekorasyon malzemesi olmaktan başka bir işe yaramayan yastıklarınız da başkasına gidebilir. Eski dergilerin, DVD’lerin, CD’lerin icabına bakılması şart, artık internet diye bir şey var. Evin orasından burasından sarkan gizemli kabloları ve her köşe başından fırlayan eski şarj aletlerini yok edin. Makbuzlar! Eski zamandan kalan bütün makbuzlar derhal çöpe, eski bir çok fatura da var çekmecelerde, o sandaleti geri vermeyeceğinizi biliyoruz, lütfen işinize yaramayan her şeyden kurtulun. Home ofis çalışmıyorsanız evinizde zımba, delici, zımba telleri ve zarflar gibi teçhizatlara da kesinlikle gerek yok. Cumhuriyet öncesi dönemden kalma nikah davetiyeleri, nikah şekerleri ve çirkin çıktığınız nikah fotoğraflarını da çok tan atmışsınızdır sanıyoruz.

Yatak Odalarında Temizlik

Bahar temizliği, Yatak odanızı ve varsa çocuk odasını bir yandan temizlerken bir yandan da düzenlemek gerekli. Genel temizlğin yanı sıra dolapları, komodinleri ve baza altlarını boşaltmalı, sabunlu bezle temizlemeli, yazlıkları kaldırarak kışlıkları yerleştirmelisiniz.

Yatağınızı yerinden kaldırın ve tüm ölü cilt parçalarını, tozları ve diğer yüzey kirlerini temizlemek için elektirik süpürgesini kullanın. Eğer yatağınız lekelenmişse, temizlemek için yumuşak bir deterjan ile nemli bir sünger kullanın. Yatağınızı çok ıslak hale getirmeyin. Yatakları daha uzun temiz tutmak için yatak koruyucusu kullanın. Her yatak için iki tane satın alırsanız kullanılmış olanı yorgan ve çarşaflarınızla birlikte yıkayabilirsiniz. Yastıkların makinada yıkanabilir olması gerekir, eğer yıkama toplarınız varsa, yastıklarınızı topak topak olmasını engellemek için bunların içine koyun. Tozlanmaması için yatağınızın altına veya giysi dolabınızın üstüne koyacağınız şeyler için kanvas hurçlar kullanın. Bunları özellikle misafirler için olan yedek yastık ve yorganlar için kullanabilirsiniz. Yatağınızı toplamadan önce hava alması için birkaç saat açık şekilde bırakın ve en az her altı ayda bir yorganlarınızı yıkamayı ihmal etmeyin.

Bütün gardırobunuzu boşaltın. Kıyafetlerinizi ‘kalsın ‘ ve ‘gitsin’ olarak iki parçaya ayırın. Eğer emin olmadıklarınız varsa, işte size tüyo, iki senedir giymediğiniz her şeyi verin gitsin. Giysi dolabınızın içini ve çekmecelerinizi temizlemek için elektirik süpürgesi kullanabilirsiniz. Gardırobunuzu düzenlerken sık kullandığınız parçaları ön planda tutarsanız güne başlarken fazla vakit kaybetmezsiniz.

Detaylara gelecek olursak. Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, ilaçlar ve güzellik ürünlerinden kurtulun. Üzeri toz ila kaplanmış makyaj malzemeleriniz mikrop saçıyor, onları çöpe atın. Kolyeler, bilezikler, saç tokaları ve benzer aksesuarlar masa üstünde toz oluşturuyor. Dikkatlice bakın, 90’ lı yıllardan kalma rüküş saç bantları , çirkin bilezikler, hiç kullanmadığınız çantalar etraftaysa onlardan da kurtulun. Kalanlar için dekoratif birer askı alın, yada boşalan çekmecelerden birine yerleştirin.

Mutfak

Mutfak, evin en çok zaman geçirilen, ve en hijyenik olması gereken yerlerinden biridir.Bu yüzden mutfağınızı temizleyip kışa hazırlarken kullanışlı ve düzenli olmasını da dikkat etmeniz gerekiyor,

Temizliğe ilk önce bulaşıklardan başlamak gerek. Mutfağınızda bulaşık yıkarken dikkat etmeniz gereken husus, bulaşıklarınızı gruplara ayırmak ve sırasıyla yıkamaktır. Bunun için ilk önce bardaklar, ardından tabaklar, sonrada çatal bıçak takımları ve tencereler şeklinde bir yol izleyebilirsiniz. Çaydanlıklarda biriken kireci ise sirkeyle temizleyebilirsiniz.

Kullanışlı bir bulaşık makinası almak da eğer bir bulaşık makinanız yoksa hem zaman hem su tüketimi açısından en iyi çözüm olabilir.

Bulaşıklardan hemen sonra sıra dolaplarda. Yeni yıkanan eşyaları yerleştirmeden önce dolaptaki eşyaları indirip, dolapları silmenizi öneririz. Mutfak dolaplarının içini ve üstünü boşaltıp temizleyin.

Mutfak tezgahları, en çok çalışılan alanlardandır, sık kirlenirler. Tezgahları, sıvı ve yüzeye zarar vermeyecek deterjanla ve bol suyla temizlemek gerekir. Evinizde paslanmış çelikten imal edilmiş alanlar için seçtiğiniz temizleyicilerin aşındırıcı olmaması gerekiyor. Ürünleri satın alırken etiketlerdeki tanım ve uyarıları dikkatli okursanız hassas malzemeleri koruyarak daha uzun süre kullanabilirsiniz. Tezgah altlarını boşaltın, temizleyin ve tekrar yerleştirin.

Fayansları yağ çözücü yardımıyla ovun. Buzdolabını ve fırını temizleyin. Mutfağın camlarını silmeden sonra tülleri yerine astıktan sonra da yerleri süpürün ve silin.

Mutfakta kullanmadığımız eşyalardan arınmakta bize hareket alanı sağlayacağı için hatırlatmadan edemiyoruz:

Her alışveriş sonrası bakkaldan alıp eve getirdiğiniz ve ısrarla oraya buraya sıkıştırdığınız onlarca plastik poşete gerçekten ihtiyacınız yok, zaten bir sonraki alışverişinizde elinize yenileri geçecek. Hiç bir zaman açıp da yemek yapmaya kalkışmadığınız ve bundan sonra da kullanmayacağınız

Açıkça belli olan yemek tarifi kitapçıklarını da başkasına verin veya atın gitsin. CD örneğindeki gibi internet çağında olduğumuza tekrar değinelim, canınız ne çekiyorsa internete yazın onlarca tariften istediğinize bakın. Tarih öncesi devirden kalan kupalar, tabaklar, saklama kapları ve bardakların en üst raflarda ömür tüketmesine göz yummayın artık. Öncellikle hangi takımları kullanıyorsanız, sıranın hiç gelmediği o sevimsiz olanları verin başkalarına. Birde restoranlardan gelen çatal- bıçaklar ve ketçap paketleri var. Ketçap paketleri kötü gün dostudur, bir nebze daha anlaşabilir seviyededir., fakat belki pikniğe giderim bahanesini bir kenara bırakın ve çatal- bıçaklardan kurtulun, izin verin çekmeceleriniz biraz nefes alsın.

Banyolar

Banyonuzun tertemiz kokması için baştan aşağı bir temizlik şart. Banyo temizliğine ise duvarlardan başlamak gerek. Banyodaki seramik karolar için deterjanla nemlendirdiğiniz süngeri veya yumuşak bir bezi kullanabilirsiniz.

Döşemelerin kenar ve köşeleri için detaylı bir temizliğe gerek görüyorsanız eski yada kullanmadığınız bir diş fırçasıyla kenarları ve araları temizleyebilirsiniz.

Banyoyu güzel gösteren esas yer lavabo ve küvettir. Buraların temizliği için sünger ve sabunlu su kullanmanız ve daha sonra kalan sabun parçalarını da unutmayıp temizlemek etkili bir temizlik sağlayacaktır. Tıkanmış duş başlıkları içinse tavsiyemiz sirke ve sıcak su. Tuvaletlerin temizliğinde tuvalet fırçasının başına bir bez sarıp çamaşır suyu döküp klozeti silin, bekleyip durulayın. Banyodaki aynalarınızı da iz bırakmayan bezlerle silin. Son olarak da yerleri temizlemeniz gerecek. İşte banyomuz tertemiz oldu bile… Banyonuzu biraz olsun ferahlatmak içinse sayısı gereksizce fazla olan duş liflerinden ve yıllarca çocuklarınız varlığından bile haberdar olmadığı eski havlulardan kurtulun.

Detaylı bahar temizliğimiz sona erdi, ancak işiniz in günlerce sürmemesi için bunca yoğun işi tek başına yapmaya kalkışmanızı, size yardım edebilecek en az bir kişiyi evde bulundurmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Artık mis gibi kokan, tertemiz ve derli toplu evinizin keyfini çıkartmanın zamanı geldi.

Hedef Halı Yıkama Fabrikası

2003 yılında bu sektöre fark yaratacak bir giriş yapan Hedef Halı Yıkama, İstanbul’da özellikle Avrupa yakasında 1.200 metrekarelik tesisinde, 8 ayrı bölge ve 63’ün üzerinde alt bölge birimi ile halı yıkama sektöründe müşterilerine yüksek kalitede hizmet vermektedir.